ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Driven: SEAT Leon X-Perience 1.6 TDI 4Drive

Ένα αυτοκίνητο που τα κάνει όλα! Αυτό είναι το SEAT Leon X-Perience, το ευρύχωρο υπερυψωμένο και τετρακίνητο station wagon που μας πηγαίνει παντού με φουλ εξοπλισμό και όλη την οικογένεια. Το οδηγούμε και ζοριζόμαστε να βρούμε τα αρνητικά του…

Το οικογενειακό crossover της SEAT είναι και το μοναδικό τετρακίνητο της γκάμας αυτή τη στιγμή.

Βασισμένο στο οικογενειακό Leon ST, το X-Perience αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής μιας νέας οικογένειας στη γκάμα της SEAT. Είναι το μοναδικό τετρακίνητο crossover στη γκάμα των Ισπανών και μέχρι την έλευση του νέου Ateca καλύπτει το κενό για τις όποιες εκτός δρόμου αναζητήσεις. Είναι στην ουσία ένα μοντέλο που θα καλύψει ένα εύρος αναγκών, από τον οικογενειάρχη μέχρι τον δραστήριο sportsman, ακολουθώντας πάντα τη φιλοσοφία ενός ποιοτικού, άνετου και με εξαιρετική ποιότητα κύλισης μέσου μετακίνησης.

Χωρίς σημαντικές αισθητικές διαφοροποιήσεις από το πιο συμβατικό Leon ST, το Leon X-Perience είναι πιο υπερυψωμένο, έχει ματ προφυλακτήρες και αλουμινένιες ποδιές, μαζί με ματ προεκτάσεις στα φτερά. Στοιχεία που προσδίδουν αμέσως τον all-around χαρακτήρα του και βεβαίως τις όποιες εκτός δρόμου ικανότητες. Και λέμε “όποιες” γιατί το X-Perience ακόμη και στην τετρακίνητη εκδοχή 4Drive, φοράει 100% ασφάλτινα ελαστικά και έχει περιορισμένες ικανότητες σε απαιτητικά τερέν όπως π.χ. άμμο ή λάσπη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ζητούμενο στο Leon X-Perience. Δεν είναι αυτό που λέμε “τζιπ” και δεν είναι το αυτοκίνητο για να ανεβούμε στα κατσάβραχα. Είναι όμως το οικογενειακό αυτοκίνητο που θα μας πάει σε εκείνη την ελαφρώς απρόσιτη παραλία ή στο βουνό για ένα απολαυστικό πικ-νικ, στο χιονοδρομικό κέντρο με απόλυτη άνεση και σιγουριά αλλά θα μεταφέρει εμάς και την οικογένεια μας με κορυφαία ενεργητική ασφάλεια ανεξαρτήτως καιρού και συνθηκών οδοστρώματος.

Εκτός δρόμου ναι, θα πάει το SEAT Leon X-Perience.

Σημείο κλειδί για όλα τα παραπάνω αποτελεί η τετρακίνηση 4Drive. Ένα σύστημα πολύδισκου συμπλέκτη Haldex που παρέχει όταν και για όσο χρειαστεί ροπή στον πίσω άξονα, σε ποσοστό έως και 50%. Συνεπώς και το αυτοκίνητο παραμένει μπορσθιοκίνητο σε φυσιολογικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κατανάλωση καυσίμου. Παράλληλα διαθέτει και ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό, μαζί με ένα βελτιωμένο σύστημα ευστάθειας για χρήση και εκτός δρόμου.

Το SEAT Leon X-Perience μπορεί να αποκτηθεί με δύο διαφορετικούς κινητήρες, έναν βενζίνης 1.8 TSI και έναν πετρελαίου 1.6 TDI. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα σημερινά δεδομένα παρουσιάζει ο 1.6 TDI τον οποίο και οδηγήσαμε σε συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης 4Drive (διατίθεται και ως δικίνητο 2Drive). Το πετρελαιοκίνητο σύνολο ισχύος 110 ίππων και 250Nm ροπής ξεχωρίζει για τη γραμμικότητα του αλλά και την απόκριση από χαμηλά, αφού η ροπή διατίθεται μεταξύ 1.500 και 3.000 σ.α.λ. Είναι αθόρυβο και οι όποιοι κραδασμοί λόγω diesel φιλτράρονται καλά, απουσιάζοντας από την καμπίνα.

Η SEAT ανακοινώνει μέση τιμή κατανάλωσης τα 4,8 lt/100 km με εκπομπές CO2 στα 124 g/km, ωστόσο κατά την εβδομαδιαία δοκιμή μας καταφέραμε να δούμε περίπου 5,8-6,0 lt/100km. Καθόλου άσχημα για τετρακίνητο station wagon! Όσο για τις επιδόσεις, ο 1.6 TDI μπορεί να μην προσφέρει όσα ο 1.8 TSI των 180 ίππων, ωστόσο το πετρελαιοκίνητο X-Perience κάνει το 0-100 km/h σε 11,6 δευτερόλεπτα και φτάνει την τελική των 187 km/h.

Η εικόνα στην καμπίνα δε διαφοροποιείται σημαντικά από τα υπόλοιπα SEAT Leon.

Στο εσωτερικό, σχεδιαστικά δεν αλλάζει τίποτα από το Leon που ήδη γνωρίζουμε και αγαπάμε. Η προσεγμένη ποιότητα και η εξαιρετική εργονομία είναι αυτά που ξεχωρίζουν με την πρώτη επαφή, ενώ η συνολική αίσθηση παρουσιάζει μια διακριτική σπορτίφ νότα. Τόσο λόγω του όμορφου τριάκτινου τιμονιού όσο και της κεντρικής κονσόλας που έχει μια κλίση προς την πλευρά του οδηγού. Βεβαίως αυτό που κάνει το Leon X-Perience να ξεχωρίζει είναι οι διαθέσιμοι χώροι αλλά και οι μικρής έκτασης πινελιές στο φινίρισμα, τα υφάσματα και τις πορτοκαλί ραφές που συμβαδίζουν με την ιδιαιτερότητα της έκδοσης. Ο χώρος αποσκευών στο X-Perience -με όλους τους επιβάτες στις θέσεις τους- ανέρχεται στα 587 λίτρα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί στα 1.480 λίτρα με την αναδίπλωση του διαιρούμενου πίσω καθίσματος.

Οι χώροι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά στο Leon X-Perience, με πορτ μπαγκάζ από 587 έως 1.480 λίτρα.

Ένα τετρακίνητο για το δρόμο! Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το SEAT Leon X-Perience όσο και αν το εκτός δρόμου παρουσιαστικό του θέλει να μας πείσει για κάτι διαφορετικό. Αυτό αντιλαμβάνεται και ο οδηγός από τα πρώτα κιόλας μέτρα, αφού η ποιότητα κύλισης, η αίσθηση του τιμονιού και η απόκριση στις εντολές αρμόζουν σε ένα ποιοτικό μικρομεσαίο με σπορτίφ καταβολές. Ναι, το X-Perience είναι το ίδιο σπορτίφ σε αίσθηση με ένα οποιοδήποτε Leon, παρά το γεγονός ότι θα εμφανίσει ελαφρώς αυξημένες κλίσεις στις στροφές. Εδώ το ρόλο του παίζει τόσο το μακρύ αμάξωμα όσο κυρίως η ψηλότερη ανάρτηση και τα επιπλέον 120kg σε σύγκριση με ένα απλό Leon ST.

Βεβαίως, σημαντικότατο πλεονέκτημα αποτελεί η ύπαρξη της τετρακίνησης, κυρίως στους ολισθηρούς ελληνικούς δρόμους όπου το αυτοκίνητο παραμένει ουδέτερο ακόμη και υπό έντονη πίεση. Μάλιστα αν ο οδηγός το επιθυμήσει, μπορεί να κινηθεί και σε οριακούς ρυθμούς χωρίς να ιδρώσει, πλασάροντας το αυτοκίνητο ακόμη και με τα τέσσερα σε μια στροφή. Πολύ πιθανόν στην περίπτωση του 1.6 TDI να ξεμείνει από ισχύ στην προσπάθεια, αλλά το καλό στήσιμο και η αίσθηση σιγουριάς που παρέχει μας έβαλε στον πειρασμό…

Εκτός δρόμου, ναι πήγαμε. Σε soft καταστάσεις όπως σχετικά βατοί χωματόδρομοι, όπου το σύστημα τετρακίνησης δούλεψε γρήγορα και αποτελεσματικά. Σε συνεργασία με το ESP τα σπιναρίσματα περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ δίνεται και η επιλογή μερικής απενεργοποίησης. Όσοι ζητούν το κάτι παραπάνω, το κατά 15mm αυξημένο ύψος της ανάρτησης και οι ζάντες 17 ιντσών από τη βασική έκδοση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για… κατσάβραχα, αλλά ακόμη κι έτσι οι αλουμινένιες ποδιές εμπρός και πίσω θα προστατέψουν σε τυχόν λάθος υπολογισμούς.

Εντός δρόμου το SEAT Leon X-Perience εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια.

Οι περισσότεροι ωστόσο που θα κοιτάξουν ένα υπερυψωμένο station wagon δε θα το κάνουν για τις εκτός δρόμου δυνατότητες του, αλλά για την ασφάλεια παντός καιρού και οδοστρώματος που μπορεί να προσφέρει ένα αυτοκίνητο όπως το SEAT Leon X-Perience. Και φυσικά ταυτόχρονα παρέχει ένα εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό, ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού αλλά και τη διαφορετικότητα και δυναμικότητα ενός crossover.

Μειονεκτήματα; Εδώ είναι τα δύσκολα, καθώς αν σε κάποιον αρέσει το συνολικό παρουσιαστικό και ύφος του διαφορετικού αυτού SEAT Leon, τότε δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Εκτός από δύο παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αγορά αλλά και την πώληση. Ως “ειδικό” μοντέλο που είναι θα πρέπει κάποιος να κάνει συνειδητά την κίνηση του, καθώς είναι αυτό που λέμε αυτοκίνητο-γάμος. Δεν είμαστε μαθημένοι ως λαός στα station wagon αμαξώματα και ένα τέτοιο αυτοκίνητο δύσκολα θα ξαναπουληθεί ως μεταχειρισμένο. Βέβαια το ίδιο δύσκολα και θα αγοραστεί, καθώς το σημαντικότερο μειονέκτημα του κατά τη γνώμη μας είναι αυτό της τιμής. Αν και θεωρείται ως ένα από τα πιο προσιτά τετρακίνητα crossover στην αγορά, τα 25.550 ευρώ για την έκδοση 1.6 TDI, παραμένουν υψηλά νούμερα για τον μέσο Έλληνα οικογενειάρχη.


Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός: 1.598 cc
Ισχύς (hp/rpm): 110/4.000
Ροπή (Nm/rpm): 250/1.500
0-100 km/h: 11,6 sec
Τελική ταχύτητα: 187 km/h
Μέση κατανάλωση: 4,8 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 124 g/km
Βάρος: 1.472 kg


Τιμή*
SEAT Leon X-Perience 1.6 TDI 2Drive: 23.550 ευρώ
SEAT Leon X-Perience 1.6 TDI 4Drive: 25.550 ευρώ
*Σύμφωνα με τιμοκατάλογο Απριλίου 2016. Δεν περιλαμβάνεται απόσυρση.

Η ποιότητα κύλισης και η άνεση είναι σε υψηλά επίπεδα γι αυτό το ξεχωριστό Leon.

Το station wagon αμάξωμα απέκτησε ματ προφυλακτήρες και αλουμινένιες ποδιές.

Ματ προεκτάσεις φτερών, off-road προφυλακτήρες αλλά 100% ασφάλτινα ελαστικα.

Η τετρακίνηση τύπου Haldex εξασφαλίζει πρόσφυση και ασφάλεια εντός και εκτός δρόμου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Στέφου | www.trcoff.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video