Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Εγώ προσωπικά, μέχρι που διάβασα τη συγκεκριμένη έρευνα, όχι, ποτέ! Απ’ ότι φαίνεται, οι οικολόγοι θα μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα ακόμα κι όταν φορτίζουμε το κινητό μας –μέσω θύρας USB- στο αυτοκίνητο γιατί “κοστίζει”.
Η ενέργεια που τραβάει από τη θύρα USB ένα κινητό που φορτίζει στο αυτοκίνητο, “κόβει” 0,05 χιλιόμετρα από κάθε γαλόνι βενζίνης στο ρεζερβουάρ. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο στόλος αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. παράγει 970.000 τόνους CO2 επιπλέον κάθε χρόνο! Αυτό είναι το συμπέρασμα που έβγαλε ο Jon Bereisa, πρώην στέλεχος της GM που ερευνά τη χρήση ενέργειας στο αυτοκίνητο. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι κατασκευαστές έχουν εμπλακεί σε έναν άτυπο αγώνα για το ποιος θα προσφέρει τις περισσότερες θύρες USB ή/και δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης.
Για να κάνει τους υπολογισμούς του, ο Bereisa υπέθεσε ότι ένα τυπικό smartphone χρειάζεται περίπου 4,8 watts για να φορτίσει – ορισμένοι ισχυρίζονται ότι κάποια λιγότερο αποδοτικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων απαιτούν έως και την διπλάσια ενέργεια. Για ένα όχημα με μέση κατανάλωση της τάξης των 7.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, αυτό αντιστοιχεί στην επιβάρυνση που προανέφερα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι οδηγοί στις Η.Π.Α. διανύουν αθροιστικά περίπου 3 τρισεκατομμύρια μίλια, ο Bereisa καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση, αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια γαλόνια βενζίνης ετησίως! Γι’ αυτό προτείνει την φόρτιση του κινητού στο σπίτι. Ok, δέχομαι την πρόταση του κυρίου. Αλλά λύσαμε όλα τα προβλήματα μας και αποφασίσαμε ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή να ασχοληθούμε με την απειροελάχιστη επιβάρυνση ενός κινητού που φορτίζει στο αυτοκίνητο; Καταλαβαίνω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε την ενέργεια που καταναλώνουμε αλλά ένα τόσο ακραίο παράδειγμα βοηθάει στη συζήτηση; Τέλος πάντων… τα σχόλια δικά σου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου