Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, είτε μας αρέσει, είτε όχι, αποτελεί το μέλλον της μετακίνησης. Κανείς όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει με το ότι είναι ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο και αυτό, στον τομέα της τεχνολογίας, σημαίνει δοκιμές. Και οι δοκιμές, σημαίνουν αστοχίες. Ευτυχώς στο συγκεκριμένο κομμάτι, υπάρχει η Αμερική και έχουμε μία ιδέα για το τι συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή, 11 εταιρίες έχουν άδεια από την πολιτεία της Καλιφόρνια για δοκιμές σε δημόσιους δρόμους. Από αυτές τις 11, 7 ήταν υποχρεωμένες να καταθέσουν αναφορές για “autonomous disengagements” που συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2014, έως τον Νοέμβριο του 2015. Αναφορές δηλαδή για περιστατικά στα οποία το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ανάγκασε για οποιονδήποτε λόγο τους δοκιμαστές να αναλάβουν άμεσα τον έλεγχο του οχήματος.
Συνολικά, αναφέρθηκαν 2.894 disengagements. Η Google, που διαθέτει 53 οχήματα δοκιμών, ανέφερε 272 disengagements ενώ 69 φορές οι δοκιμαστές ένιωσαν ότι πρέπει να παρέμβουν. Η Mercedes-Benz, παρότι κάνει δοκιμές με μόλις 2 οχήματα, ανέφερε τα περισσότερα περιστατικά, 1.051 ενώ η Volkswagen, με επίσης 2 οχήματα, ανέφερε 260. Η Nissan, είχε “μόλις” 106 περιστατικά. Από τους προμηθευτές, οι δύο που είχαν τις περισσότερες αναφορές, ήταν η Bosch με 625 και η Delphi Automotive με 511. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι η Tesla δεν ανέφερε κανένα απολύτως περιστατικό! Εκπρόσωπος της εταιρίας, αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ η Tesla δεν έχει αναφέρει ούτε πόσα οχήματα δοκιμάζονται σε δημόσιους δρόμους, ούτε πόσα χιλιόμετρα δοκιμών έχουν γίνει…
Υπόψιν, αυτά τα περιστατικά δεν αποτελούν επιχείρημα για το πόσο κακή είναι αυτή η τεχνολογία. Ότι δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο έτοιμες είναι οι εταιρίες να λανσάρουν πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα τα οποία θα κινούνται σε όλους τους δρόμους και όχι μόνο σε αυτοκινητοδρόμους σε 2-3 χρόνια… δημιουργεί. Είναι απολύτως λογικό όταν δοκιμάζεται μία νέα τεχνολογία πριν περάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής να υπάρχουν προβλήματα, αστοχίες και διάφορα περιστατικά. Θα ήταν τρομερά περίεργο και οριακά ύποπτο αν δεν υπήρχαν. Γι’ αυτό άλλωστε γίνονται δοκιμές. Για να διαπιστωθούν τα προβλήματα και να λυθούν.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου